Inquiry
Form loading...
Клин за поврзување на алатот за поврзување жица

Вести од компанијата

Клин за поврзување на алатот за поврзување жица

2024-04-12

Оваа статија ги воведува структурата, материјалите и идеите за селекција на најчесто користениот клин за поврзување за лепење на жица за микро склопување. генерално вклучува чистење, синтерување на чипови на уреди, поврзување со жица, капа за запечатување и други процеси. Поврзувањето на жица е технологија за реализација на електричната интерконекција и информациската интеркомуникација помеѓу чипот и подлогата. Расцепот е инсталиран на машината за поврзување на жица. Под дејство на надворешна енергија (ултразвук, притисок, топлина), преку пластична деформација на метал и дифузија на атомите во цврста фаза, жицата (златна жица, златна лента, алуминиумска жица, алуминиумска лента, бакарна жица, бакарна лента) и се формираат подлогата за поврзување. За да се постигне интерконекција помеѓу чипот и колото, како што е прикажано на слика 1.

Слика 1-Substrate-Wire-Chip.webp1. Структура на клин за врзување

Главното тело на алатот за разделување е обично цилиндрично, а обликот на главата за сечење е во облик на клин. Задниот дел на секачот има дупка за навлегување во оловото за поврзување, а отворот на отворот е поврзан со дијаметарот на жицата на употребениот олово. Крајната страна на главата за сечење има разновидни структури според потребите на употреба, а крајната страна на главата за сечење ја одредува големината и обликот на спојката за лемење. Кога е во употреба, оловната жица минува низ отворот на отворот на разделувачот и формира агол од 30° ~ 60° помеѓу жицата од оловото и хоризонталната рамнина на областа за поврзување. Кога разделувачот ќе падне во областа за поврзување, разделувачот ќе ја притисне оловната жица на областа за поврзување за да формира спој за лемење со лопата или потковица. Некои клинови за врзување се прикажани на слика 2.

Слика2-Сврзување-клин-структура.webp


2. Сврзувачки клин материјал

За време на работниот процес на лепење, жиците за поврзување што минуваат низ клинот за лепење создаваат притисок и триење помеѓу главата на ножот и металната подлога за лемење. Затоа, материјалите со висока цврстина и цврстина обично се користат за изработка на ножови. Комбинирајќи ги барањата за методите на сечкање и лепење, потребно е материјалот за сечкање да има висока густина, висока јачина на свиткување и да може да обработи мазна површина. Вообичаените материјали за сечење вклучуваат волфрам карбид (тврда легура), титаниум карбид и керамика.

Волфрам карбидот има силна отпорност на оштетување и беше широко користен во производството на алати за сечење во раните денови. Сепак, обработката на волфрам карбид е релативно тешка и не е лесно да се добие густа и без пори површина за обработка. Волфрам карбидот има висока топлинска спроводливост. Со цел да се избегне топлината на подлогата за лемење да биде однесена од сечилото за време на процесот на лепење, сечилото на волфрам карбид мора да се загрее за време на процесот на лепење.

Материјалната густина на титаниум карбид е помала од онаа на волфрам карбидот и таа е пофлексибилна од волфрам карбидот. Кога се користи истиот ултразвучен трансдуктор и истата структура на сечилото, амплитудата на сечилото генерирана од ултразвучниот бран што се пренесува на сечилото од титаниум карбид е 20% поголема од онаа на сечилото од волфрам карбид.

Во последниве години, керамиката е широко користена во производството на алати за сечење поради нивните одлични карактеристики на мазност, густина, без пори и стабилни хемиски својства. Крајното лице и обработката на дупките на керамичките ножови се подобри од оние на волфрам карбид. Покрај тоа, топлинската спроводливост на керамичките цепнатинки е ниска, а самиот расцеп може да се остави незагреан.


3. Избор на клин за врзување

Изборот го одредува квалитетот на поврзување на оловната жица. Факторите како што се големината на подлогата за поврзување, растојанието на подлогата за поврзување, длабочината на заварувањето, дијаметарот и цврстината на оловото, брзината и точноста на заварувањето треба сеопфатно да се разгледаат. Разделите на клиновите обично се со дијаметар од 1/16 инчи (1,58 mm) и се поделени на цврсти и шупливи делови. Повеќето делови од клинови ја внесуваат жицата на дното на секачот под агол на напојување од 30°, 45° или 60°. Шупливите разделувачи се избираат за производи со длабоки шуплини, а жицата се пренесува вертикално низ разделувачот на шупливи клинови, како што е прикажано на Слика 3. Цврстите носачи често се избираат за масовно производство поради нивната брза брзина на поврзување и високата конзистентност на спојките за лемење. Шупливите цепнатинки се избрани поради нивната способност да ги врзуваат производите со длабока шуплина, а разликата во спојувањето со цврсти расцепи е прикажана на Слика 3.


Слика 3-Цврст и шуплив клин.jpg


Како што може да се види од сликата 3, кога се врзува длабока празнина или има страничен ѕид, жицата на цврстиот разделен нож лесно се допира до страничниот ѕид, предизвикувајќи скриена врска. Шупливиот сплит нож може да го избегне овој проблем. Меѓутоа, во споредба со цврстиот разделен нож, шупливиот разделен нож исто така има некои недостатоци, како што се ниска стапка на поврзување, тешко е да се контролира конзистентноста на спојот за лемење и тешко е да се контролира конзистентноста на жицата на опашката.

Структурата на врвот на клинот за поврзување е прикажана на слика 4.


Слика 4-Структура на врвот на клинот за поврзување .jpg


Дијаметар на дупка (H): Отворот одредува дали линијата за поврзување може непречено да помине низ секачот. Ако внатрешната бленда е преголема, точката на поврзување ќе биде поместена или поместување на LOOP, па дури и деформацијата на спојката за лемење е ненормална. Внатрешната бленда е премногу мала, линијата за поврзување и внатрешниот ѕид на триењето на сплитер, што резултира со абење, го намалуваат квалитетот на поврзувањето. Бидејќи жицата за поврзување има агол за напојување на жица, јазот помеѓу дупката на жицата за поврзување и разделниот нож генерално мора да биде поголем од 10μm за да се осигура дека нема триење или отпор за време на процесот на напојување на жицата.


Преден радиус (FR): FR во основа не влијае на првата врска, главно го обезбедува процесот LOOP, за втората транзиција на врската, за да се олесни формирањето на линискиот лак. Премалиот избор на FR ќе ја зголеми пукнатината или пукањето на вториот корен на заварување. Општо земено, изборот на големина на FR е ист или малку поголем од дијаметарот на жицата; За златна жица, FR може да се избере да биде помал од дијаметарот на жицата.


Заден радиус (BR): BR главно се користи за транзиција на првата врска за време на процесот LOOP, олеснувајќи го формирањето на лакот на првата линија за поврзување. Второ, го олеснува кинењето на жицата. Изборот на BR помага да се одржи конзистентноста во формирањето на жиците на опашката за време на процесот на кинење на жицата, што е корисно за контрола на жицата на опашката и избегнува кратки споеви предизвикани од долги опашки жици, како и слаба деформација на спој за лемење предизвикана од кратка опашка жици. Општо земено, златната жица користи помал BR за да помогне во чистењето на жицата. Ако BR е избран премногу мал, лесно е да се предизвикаат пукнатини или фрактури на коренот на спојката за лемење; Прекумерната селекција може да резултира со нецелосно кинење на жицата во процесот на заварување. Изборот на големината на општиот BR е ист како и дијаметарот на жицата; За златна жица, BR може да избере да биде помал од дијаметарот на жицата.


Bond Flat (BF): Изборот на BF зависи од дијаметарот на жицата и големината на подлогата. Според GJB548C, должината на клиновиот завар треба да биде помеѓу 1,5 и 6 пати поголема од онаа на дијаметарот на жицата, бидејќи прекратките клучеви лесно можат да влијаат на јачината на поврзувањето или врската може да не е сигурна. Затоа, генерално треба да биде 1,5 пати поголем од дијаметарот на жицата, а должината не треба да ја надминува големината на подлогата или 6 пати поголема од дијаметарот на жицата.


Должината на врската (BL): BL главно се состои од FR, BF и BR како што е прикажано на слика 4. Затоа, кога големината на подлогата е премногу мала, мора да обрнеме внимание на тоа дали големината на FR, BF и BR на ножот за разделување е во рамките на големината на подлогата за да се избегне надминување на зглобот за лемење на подлогата. Генерално BL=BF+1/3FR+1/3BR.


4.Сумирајте

Клин за врзување е важна алатка за поврзување на олово од микросклоп. Во цивилното поле, поврзувањето со олово главно се користи во чипови, меморија, флеш меморија, сензори, електроника за потрошувачка, автомобилска електроника, уреди за напојување и други индустрии. Во военото поле, поврзувањето со олово главно се користи во RF чипови, филтри, трагачи на проектили, оружје и опрема, електронски информациски систем за контрамерки, вселенски фазни радарски компоненти T/R, воена електроника, воздушна, авијација и комуникациска индустрија. Во овој труд, се воведуваат материјалот, структурата и идејата за избор на заеднички клин за поврзување, што е корисно да им помогне на корисниците да ги изберат најсоодветните клинови за да се добие добар квалитет на заварување и да се намалат трошоците.

сврзување клин-апликација.webp